A sárospataki váregyüttes attrakció fejlesztése – 4. Rész – új látványtár építése

A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából a ’Sárospataki váregyüttes attrakció fejlesztése- IV. rész – Új látványtár építése’ című projekt keretén belül végzett kivitelezési munkálatok sikeres műszaki átadás-átvétellel zárult 2023. májusában.

A területen meglévő, eddig raktárként használt épületek bontását, és az ebből keletkezett ~702.540 kg mennyiségű hulladék elszállítását követőn egy új, ~1800 m2 hasznos alapterületű, pinceszinttel, földszinttel és első emelettel (összesen 37 helyiséggel) rendelkező épület kialakítását végezte a DHJ Építő Kft.

Az új Rákóczi látványtár és látogató központ a várkert északi részén, a gazdasági udvar raktárépületeinek helyén került megépítésre.

Az épület megközelíthetősége a látogató közönség számára kialakított Szent Erzsébet utca felőli bejáraton biztosított.

A látogatóközpont belső átriumos kialakításban készül, nagyméretű fedett földszinti külső közlekedési területekkel, teraszokkal. Az épület tömegalakítása tagolt, ezáltal a tervezett épületszárnyak szélessége, kontyolt tetőidoma illeszkedik a kialakult városképbe, történelmi urbanisztikai környezethez.

Az épületgépészeti kivitelezés során a teljes épületben víz-csatorna hálózat, fűtő-hűtő és szellőztetési rendszer, teljes erősáramú – és gyengeáramú rendszerek, IT-hálózat, biztonságtechnikai rendszer és tűzjelző kerül kialakításra. Egyúttal megőrzésre kerültek az épületet övező park többszáz éves ősfái.